Een van de dingen waar ik de afgelopen tijd mee aan het oefenen ben is handletteren, ook wel brushletteren of kalligraferen. Tegenwoordig liggen er veel boeken in de winkel maar zijn er ook genoeg youtube video’s online voor het oefenen van handletteren. Dat laatste heb ik vooral gedaan. Hieronder deel ik wat tips die ik heb gebruikt voor het handletteren. 

Tips voor leuke youtube kanalen om te volgen over handletteren:
– How To Handletter
– AmandaRachLee (ook voor bullet journalling)

Welke stiften/pennen gebruik ik?
1. De bovenste stift is van Pigma en heeft een kleine zachte punt. Een kleine punt is makkelijker met het beginnen van handletteren. De zachte punt zorgt ervoor dat je zowel dunne als dikke lijnen kan maken.
2. De tweede stift is van Tombow, een bekende pen in de “wereld” van handletteren. De stift heeft twee verschillende kanten; een grote zachte punt en een dunne harde punt.
3. Als laatste is een fineliner te zien. Ik heb een aantal verschillende van Staedtler, maar hier is de fineliner van Hema te zien. Hele fijne fineliners met een punt dikte van 0,4 mm (en niet te duur).

DSC03437 03.jpg

Om allereerst het handletteren onder de knie te krijgen, is het handig om eerst veel te oefenen. Door eerst te oefenen met dunne en dikke lijnen, kan je hierna beginnen met de letters. Vaak beginnen tutorials gelijk met de eerste letters van het alfabet, maar de ovalen van de letters van het alfabet a, b, c en d zijn het lastigst en dus handiger om later te oefenen. Hieronder zie je een voorbeeld van een mogelijke volgorde voor het oefenen van handletteren.

08111704.jpg

Door de letters lost te schrijven kan je goed oefenen met de verschillende letters. Het enige wat je hierna nog hoeft te doen is de letters met elkaar te verbinden.

08111701-4Oefenen, oefenen, oefenen!
08111701-3 (2)Wanneer je niet beschikt over een “brush”pen, kan je ook het handletteren namaken door de lijn die je naar beneden zou tekenen met een brushpen, dikker te maken door een lijn langs de letter te tekenen en deze vervolgens in te kleuren; zoals hieronder is weergegeven.

08111701-1

Hopelijk helpt dit je een eindje op weg!

Liefs,
Lieke