Hygge [huu-guh], het blijft lastig hoe je dit nou precies moet uitspreken, maar vooral hoe je kan uitleggen wat Hygge precies is. In het boek staat het deense begrip uitgelegd door middel van foto’s illustraties om het gevoel van Hygge uit te leggen. 

Denemarken is en van de gelukkigste landen ter wereld, en al is hygge niet het enige wat daar natuurlijk voor zorgt, heeft het wel grote impact op de denen. In het nederlands betekent hygge, gezellig(heid). Al vind ik knus ook een goede omschrijving.

Wat is hygge nu precies?
Onder een dekentje met een kopje thee op de bank, een goed boek lezen, een knisperende open haard, kaarsen, spullen van hout, wollen sokken en een dikke trui zijn hygge. Alles wat met vakmanschap is gemaakt, bijvoorbeeld aardewerk, is ook hygge. Ook is hygge samen zijn met anderen, met wie je je vertrouwd voelt, bij wie je jezelf kan zijn en bij wie je kan ontspannen.

Naast de Deense hygge, heeft Nederland zo zijn eigen gezelligheid. Ook Nederland staat steevast in de top 10 van gelukkigste landen ter wereld. Wij hebben onze eigen pannenkoeken met stroop, binnen zitten terwijl het buiten hard giet, koffie drinken en de krant lezen, schaatsen op bevroren sloten, erwtensoep en de warme chocolademelk met slagroom.

Het belangrijkste aan hygge is het genieten en daarbij de dankbaarheid.

“Het gaat erom dat je in gedachten houdt dat je nú leeft en dat je stilstaat bij het moment en het leven dat je leidt waardeert, dat je beseft wat je allemaal hebt en niet denkt aan wat je niet hebt.”

Processed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 presetIets wat de denen het meest zullen assosieren met hygge zijn toch kaarsen. Ook het soort licht dat je gebruikt kan mee spelen met het hygge gevoel. Een tl-lamp is bijvoorbeeld  niet echt hygge.

Processed with VSCO with hb1 preset
Het hele boek zit vol leuke illustraties om de cijfers en hygge te kunnen illustreren.

Processed with VSCO with hb1 preset
Naast het uitleggen wat hygge precies is staan er ook een paar deense recepten in die voor een sprankeltje hygge kunnen zorgen.

Processed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 presetDe foto’s geven de knusheid en sfeer weer van hygge. Lampjes, met vrienden en/of familie tijd doorbrengen, lekker eten en een warme zomer avond.

Al met al ben ik erg enthousiast over het boek. Het leest makkelijk weg en met mooie foto’s en illustraties en leuk geschreven teksten wordt het gevoel van hygge omschreven. Het boek neemt je mee in het hygge gevoel en herinnert je eraan dat het belangrijk is de kleine dingen te waarderen in het leven, want dat is waar het om draait.

Liefs,
Lieke

cropped-cropped-logo3-321.jpg

Altijd op de hoogte blijven van mijn blog? Volg mij via Facebook of Instagram