Het zal je niet ontgaan zijn; er is steeds meer aandacht voor duurzamer leven. En gelukkig maar, want het is hoog nodig. Zo probeer ik ook stapje voor stapje steeds een beetje duurzamer te leven. Ik zal je aankomende tijd meenemen in mijn ontdekkingstocht, hoe we samen duurzamer kunnen leven.

Afgelopen tijd heb ik mij verdiept in “single used plastics”, dit is plastic dat maar heel even wordt gebruikt, dit is voornamelijk verpakkingsmateriaal en daar wordt nogal veel van gebruikt. Ik deel mijn tips over hoe ik de eerste stapjes maak naar het verminderen van single used plastics.

Tasjes
Gelukkig is dit al een tijdje van het straat beeld, maar toch wilde ik deze stap nog even noemen. Waar ik ook naar toe ga, mijn Susan Bijl tas gaat met mij mee!

Herbruikbare producten
Mijn dopper is mijn aller grootste vriend. Al 5 jaar gebruik ik deze elke dag, dit zijn dus al een hoop bespaarde plastic flesjes! Mijn broodzakjes zijn vervangen door een broodtrommel (een super handige trouwens van joseph joseph, aanrader!) en bakjes voor mijn tussendoortjes. Dit zijn kleine aanpassingen die al een hoop plastic afval kan schelen.

wasbare wattenschijfjes

Ik zag laatst een reclame op instagram voorbijkomen en ik dacht wát een goed idee, maar dit kan ik ook: wasbare wattenschijfjes. Heel erg makkelijk om zelf te maken en het scheelt weer een hoop weggegooide wattenschijfjes. Ze zijn hetzelfde te gebruiken als “normale” wattenschijfjes. Na gebruik maak ik ze even schoon met wat zeep en water en tadaa; ze zijn weer blinkend schoon en klaar voor gebruik.

Verpakkingsloze producten
Het is vaak nog lastig om verpakkingsloze producten te vinden, vooral als je in de supermarkt loopt zie je dat bijna elk product zijn eigen plastic verpakking heeft (zelfs groenten als komkommer en paprika, why??). Nu is het vrij lastig om volledig plastic vrije verpakkingen in de supermarkt te vinden, maar je kan hier bijvoorbeeld wel op letten door groot verpakte producten te kopen of een voorkeur te geven aan producten verpakt in glas. Een andere optie is zo veel mogelijk groenten scoren op de markt (ook nog eens goedkoper). Maar ik hoop dat ook de supermarkten hier snel een oplossing voor vinden.

Sinds een paar maanden gebruik ik een zeep als shampoo van Werfzeep. Een groot voordeel van deze shampoo is de verpakking, er wordt geen gebruik gemaakt van kunststof verpakking voor deze shampoo maar zit in papier gewikkeld. Daarnaast is de zeep met de hand gemaakt van biologische en natuurlijke ingrediënten. Deze natuurlijke ingrediënten zijn ook nog eens super goed voor je haar en de planeet :)

shampoo zeep

In het boek “Dit is een goede gids” staan allemaal tips voor een duurzamer en bewuster leven. Door de manier waarop het boek is geschreven (het staat namelijk vol met belangrijke feiten en tips hoe je met kleine stapjes betere keuzes kan maken) wil je gelijk zelf ook duurzamer gaan leven. Een handige, positieve gids op gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd.

Ik probeer naast deze punten ook minder vlees te eten en aan andere kleine dingetjes te denken als; minder lang douchen, vaker op de fiets springen enzovoort. Dit zijn een aantal van mijn stappen die ik maak, want alle beetje helpen en zijn in ieder geval een stap in de goede richting.

Liefs Lieke